Revitalizarea Carotelor Diamantate - cum se reconditioneaza o carota care nu mai taie
Clientii carotelor diamantate pentru gaurirea de beton armat sau caramida se lovesc uneori de urmatoarea problema:
Reusesc sa foloseasca carota o perioada de timp, dupa care observa o diminuare brusca a vitezei de gaurire a carotei.
De ce carota dintr-o data nu mai taie ?
Desi aparent nu a schimbat materialul in care gaureste (acelasi perete de exemplu) la a 5-a sau la a 10-a gaura carota "nu mai taie" cum taia inainte.
Acest lucru poate avea o explicatie relativ simpla: nu toate caramizile din acel zid sunt la fel. Unele pot fi mai arse si mult mai dure - iar daca s-a folosit aceasi viteza si aceasi presiune ca si la o caramida mai moale este posibil ca pastilele diamantate ale carotei sa se fi supra-incalzit. Acelasi lucru se poate intampla si la beton: desi e acelasi perete, poate un segment al peretelui este dintr-un beton mai dens (mai bine vibrat sau cu material mai dur). La exterior, peretele arata la fel, dar in interior nu cunoastem cu exactitate componenta materialelor.
Exista si posibilitatea ca un strat de material sa se fi depus pe partea activa a pastilei diamantate.
Ce se intampla daca se supra-incalzeste carota diamantata ?
Partea metalica a carotei se intareste din cauza expunerii la o caldura foarte mare. Aceasta intarire nu este deloc buna pentru utilizator deoarce pentru o exploatare buna a carotei este necesar ca acest dinte metalic sa se uzeze incet, treptat, pentru a elibera straturi noi de diamant.
Cand dintele diamantat este intarit, el nu se mai uzeaza si nu elibereaza noi straturi de diamant.
O pastila diamantata functionala in mod normal s-ar uza si ar elibera noi granule diamantate.
Cum pot sa imi dau seama daca s-a supra incalzit pastila diamantata ?
Uneori este posibil sa observi o colorare a pastilei diamantate - poate avea culoare maronie, albastra sau mov daca a fost expusa la temperaturi foarte mari (peste 205 grade Celsius).
Deseori nu este posibil sa observi cu ochiul liber daca pastila a fost expusa la temperaturi mari. Ex: daca a ajuns la o temperatura de 190 de grade Celsius posibil sa nu apara coloratii dar carota diamantata sa fie afectata.
Care este solutia ?
Ei bine, depinde.... daca dintele este colorat (albastru, maro, mov) de la expunere la temperaturi foarte ridicate se poate considera compromisa carota respectiva.
Daca pastila diamantata nu prezinta coloratie puteti incerca urmatoarele metode de revitalizare:
- Șlefuirea cu un material abraziv – Se poate folosi un bloc abraziv sau o piatră abrazivă specială pentru a reexpune cristalele de diamant de pe segmentul tăietor al carotei. Acest proces îndepărtează materialul inactiv și readuce la suprafață diamantele. Vezi aici pietrele de curatare a pastilelor diamantate.
- Utilizarea unui material abraziv moale – Tăierea (gaurirea) unor materiale mai abrazive, cum ar fi piatra calcaroasă sau cărămida clasica moale, poate reactivarea carotei. Acest lucru poate îndepărta stratul de beton întărit de pe carota diamantată, poate indeparta si un strat metalic al pastilei diamantate și ajută la expunerea noilor cristale de diamant.
- Utilizand un polizor unghiular cu un disc abraziv pentru metal sa se polizeze usor sau sa se cresezte usor partea activa (carte intra in contact cu materialul garurit) a pastilei diamantate. Polizand sau crestand astfel pastila diamantata se poate ajuta la expunerea de noi granule diamantate din interiorul segmentului.
Cum pot evita pe viitor supraincalzirea carotei ?
Nu este ceva usor, dar in timp poti observa chiar dupa sunetul masinii tale de carotat cand dai de un strat mai dur de material si poti ajusta fluxul de apa, turatia si viteza de inaintare astfel incat sa nu supra-soliciti dantura. Aceasta finete necesita atentie si timp.
Cum pot evita depunerea de material pe carota ?
Pe scurt, nu poti evita acest lucru, dar poti avea la indemana piatra abraziva pentru curatarea lor. Astfel sa poti remedia rapid problema incarcarii danturii carotei diamantate cu un strat acoperitor. Curatand carota cu piatra abraziva speciala, revitalizezi dantura.
Comentarii