Top 7 probleme la taierea placilor la 45 de grade cu masina cu apa si rezolvarea lor

  1. Problema #1: Discul nepotrivit
  2. Problema #2: Modul de taiere
  3. Problema #3: Modul de lucru
  4. Problema #4: Masina nepotrivita
  5. Problema #5: Placa nu este dreapta
  6. Problema #6: Omiterea finisarii / slefuirii
  7. Problema #7: Subestimarea lucrarii

Trendul in prezent sunt taieturile la 45 de grade pentru imbinari la colturi - arata bine, par simple in teorie, dar nu sunt neaparat usor de facut.

Hai sa exploram cele mai des intalnite probleme la taierea muchiei la unghi de 45 de grade ( taiere jolly ) si rezolvarile aferente.


Foarte multi meseriasi intampina dificultati. Unii au gasit tehnica de lucru corecta si pot executa fara probleme taieturi la 45 de grade.


Ce stiu in plus meseriasii care pot taia fara probleme fata de cei care intampina dificultati ?  

In special la placile de 60x60 si/sau 60x120 (cm) problema este ca taietura nu iese perfect dreapta sau iese cu ciobituri, iata 5 probabile cauze:


Problema #1: Discul nepotrivit

Cea mai des intalnita problema este un disc nepotrivit (fie ca este uzat, model gresit, model de calitate prea slaba, etc.)

Esti 100% sigur ca ai discul potrivit pentru lucrare ? 

Rezolvarea: Asigura-ti-va ca ati ales un disc de calitate foarte buna. 

Discul este de multe ori mai important decat masina de taiat.

Pentru o taiere fina alege un disc cu coroana continua sau coroana tip turbo ( XTURBO )

Este esentiala alegerea unui disc de calitate foarte buna (avans corect / viteza buna) alege un disc de calitate - Deseori materialele sunt extrem de dure si necesita discuri speciale.  (Vezi aici cele mai bune discuri din gama noastra : DKG)

Atentie! Uneori discul e acoperit de murdarie - materialul taiat se depune pe coroana. Rezolvarea este utilizarea unui material abraziv pt. a curata discul (vezi Piatra Abraziva pt. Curatare Disc


Problema #2: Modul de taiere

A doua cea mai intalnita problema este modalitatea de lucru inadecvata - taierea integrala a placii la 45 de grade. 

Rezolvarea: se lasa o "buza" de 1-2mm 

Lasand o "buza" muchia nu va fi ciupita si vei avea un loc mic de eroare in cazul in care nu executi perfect taieturaProblema #3: Modul de lucru

Foarte des problema apare din cauza lipsei de stabilizare a placii si nivelarea acesteia.

Rezolvare: Utilizarea accesoriilor potrivite pentru a stabiliza si fixa placa + nivelarea corecta

Priviti imaginea de mai jos. Masina Raimondi a fost echipata cu (1) O masa extensibila cu role care sa sustina greutatea placii in exteriorul masinii ( MASA CU PICIOARE SI ROLE - RAIMONDI-374RU5D40I ) (2) Sistemul de fixare ( OPRITOR LATERAL PT. PIKUS/ZOE/SMS - RAIMONDI-191CL04A ) + s-a verificat planeitatea cu un (3) Boloboc ( Nivele cu bula

Daca placa este corect fixata si greutatea ei este bine suportata de accesoriile corecte, iar nivelul este corect - taietura jolly va iesi perfect. Doar prin asigurarea placii cu cele doua accesorii mentionate se pot obtine rezultate satisfacatoare. 

Daca placa nu este fixata corespunzator si nivelata corespunzator, vibratiile vor misca placa iar taietura nu va avea cum sa iasa dreapta.


Problema #4: Masina nepotrivita

Deseori cautam cea mai ieftina masina care sa-si faca treaba. E ceva natural, de ce sa cheltui mai mult cand poti cheltuii mai putin?

Din pacate, taietura la 45 de grade nu este o sarcina usoara si nu e neaparat ceva "usor". Desi in teorie e o sarcina simpla, apar multe variabile care pot genera probleme, iar una dintre aceste variabile este o masina neadecvata. O masina profesionala si precisa incepe de la aprox. 6000 RON TVA inclus la care se adauga accesoriile discutate mai sus + discuri. 

Rezolvare: Achizitionarea masinii adecvate si renuntarea la asteptarile nerealiste.

Asa cum acceptam ca nu putem transporta marfa cu o motocicleta in mod eficient, asa unele masini de taiat au precizie limitata si nu au accesoriile potrivite pentru a asigura taierea precisa.

Interesant: cele mai bune discuri diamantate nici nu se gasesc la diametru de sub 250mm - deci e imposibila asigurarea unei calitati mari in lucrare cu masini de taiat cu disc de sub 250mm.

Daca banii nu sunt o problema, recomandam gama de masini de taiat Raimondi ( ex: ZOE 130 ) beneficiaza de multe accesorii si au cea mai precisa taiere. 


Problema #5: Placa nu este dreapta

Au existat cazuri in care am incercat sa realizam o taietura corecta si dupa 30 de minute de incercari am masurat placa si am constat ca nu este dreapta.

Pur si simplu avea diferenta de 0,5 sau 1 (mm) sau avea "burta" adica nu era perfect dreapta.


Rezolvarea: Returul placilor neconforme sau acceptarea compromisului (Din pacate nu exista o rezolvare tehnica in aceste cazuri)

Daca abaterea este una mica, e posibil sa fie acceptabil un compromis - adica o lucrare cu mici defecte

Daca sunt abateri mari - cel mai bine ar fi sa se returneze placile in schimbul unor placi conforme


Problema #6: Omiterea finisarii / slefuirii

De multe ori se presupune fals ca dupa taierea cu masina de taiat, operatiunea de taiere trebuie sa fie incheiata.

Rezolvare: Includerea slefuirii si finisarii ulterioare taierii

Dupa taiere, daca avem imperfectiuni putem sa corectam muchia prin slefuire manuala sau paduri diamantate (ex: DRYPAD)


Problema #7: Subestimarea lucrarii

O problema foarte des intalnita este subestimarea complexitatii unei taieturi atat de precise. 

Rezolvarea: Fi pregatit si deschis sa inveti o abilitate noua - va dura, dar merita

De multe ori meseriasii se enerveaza si se frustreaza cand taietura nu le iese din prima: adevarul este ca nu e o sarcina usoara.

Taierea jolly necesita multa precizie, dar odata invatata tehnica corecta, vei putea realiza cu usurinta taieturi perfecte la 45 de grade. 

Comentarii

Produse de comparat (/5)