Alege ventuza potrivita - 4 lucruri esentiale de avut in vedere

Exista sute de modele de ventuze de transporat placi, care e cel mai potrivit model pentru tine ? 

Iata aici cele mai importante lucruri de care sa ti cont cand alegi ventuza potrivita:

(1) Tipul suprafetei placii / materialului ridicat

1a - Suprafata lucioasa 

Daca suprafata placii / materialului pe care doresti sa il ridici este lucioasa, perfect neteda (precum sticla de geam) vei face treaba cu orice ventuza de calitate decenta. 

Orice ventuza de calitate medie e OK pt. suprafete perfect netede. 

1b - Suprafata usor rugoasa / texturata

Daca suprafata placii / materialului pe care doresti sa il ridici are o textura usor rugoasa va trebuii sa te asiguri ca ventuza este conceputa pentru asa ceva. Ventuzele care mentin vacumul pe placi usor rugoase au in general suprafata de contact cu materialul putin mai moale, ceea ce permite mularea pe micile denivelari ale suprafetei fara a lasa aer sa intre sub ventuza. 

Doar ventuzele concepute pt. suprafete rugoase sunt OK. Cele simple au sanse maxime sa scape aer si sa nu prinda pe placa / scape placa.

1c - Suprafata proeminent rugoasa / textura denivelata

Daca suprafata placii / materialului pe care doresti sa il ridici are o textura cu denivelari proeminente asigura-te ca achizitionezi o ventuza special conceputa pentru denivelari. Aceasta ventuza trebuie sa aiba suprafata de contact cu materialul foarte moale - sa permita mularea pe denivelarile materialului. 

Doar cele mai bune ventuze pot face fata la acest tip de material. Recomandam gama GRABO


(2) Mecanismul de generare a vacuumului

Exista 3 mari categorii de realizarea a vidului - fiecare cu avantajele si dezavantajele ei:

2a Mecanismul prin clapeta actionata manual

Cel mai simplu este si cel mai ieftin, dar nu neaparat si cel mai bun. Mecanismul prin clapeta realizeaza vacuumul prin scaderea densitatii aerului aflat intre placa si ventuza prin actionarea unei clapete. 

Dezavantaje: Nu poate reface nivelul de vid / vacuum odata ce a intrat aer in ventuza. Nivelul de vacuum realizat este mult limitat. 

Avantaje: este cel mai ieftin si cel mai usor si compact.

Recomandam sa apasati bine pe ventuza inainte de a actiona clapeta - acest lucru asigura cel mai bun nivel de vacuum. 

2b Mecanismul prin pompa manuala de aer / vacuum

O modalitate mai performanta de a realiza vacuum este printr-o pompa de aer actionata manual. Aceste ventuze au un piston cu o pompa in interior. Actionand pompa, ea va scoate aerul dintre ventuza si placa/material, realizand vacuumul. 

In general aceste ventuze au o modalitate de semnalizare a nivelului de vacuum - fie printr-un manometru, fie printr-un semnal vizual aflat pe pistonul pompei. 

Dezavantaje: Principalul dezavantaj este pretul. De asemenea aceste ventuze necesita o mentenanta minima (curatarea filtrului si la unele modele lubrifierea pistonului), dar aceste lucruri nu dureaza mult si pot fi facute de 2-4 ori pe an. 

Avantaje: Performante mult mai bune. Putere de prindere mult mai mare. Posibilitatea de a reface vacuumul daca acesta scade. Vizualizarea nivelului de vacuum (in special la cele cu manometru). 

2c Mecanismul prin pompa automata / electrica de aer / vacuum

Acesta este cea mai pefromanta modalitate de lucru. Vacuumul este realizat de o pompa electrica actionata printr-un buton, iar la unele modele vacuumul este monitorizat constant si pornesc si se opresc automat in functie de nivelul de vid din ventuza. 

Dezavantaje: Pretul ar fi dezavantajul principal pentru aceste modele. Desi suprafata mare a ventuzei ofera o prindere foarte buna, nu poate fi utilizata pe piese mici, de ex: placa de 60x15 (cm)

Avantaj: Usurinta maxima in utilizare. Forta maxima de aderare. Refacerea rapida a vidului. Putere de ridicare maxima. 


(3) Dimensiunea placii / materialului si centrul de greutate

Trebuie sa tii cont si de marimea placii pe care doresti sa o transporti.

3a Placi pana la 60x60 (cm)

Pentru placi cu dimensiuni de pana la 60x60 (cm) e foarte probabil ca o ventuza simpla sa iti fie suficienta.

O ventuza dubla sau tripla ofera o stabilitate mai buna.

De asemenea ventuzele cu pompa de vacuum de diametre de peste 170mm ofera stabilitate suficienta pentru acest tip de placi.

3b Placi de pana la 150x30 (cm) 

Pentru placile lungi si inguste este recomandata utilizarea a doua ventuze pentru a balansa greutatea mai usor (prinse la o treime din lungimea placii fiecare).

3c Placi de pana la 320x160 (cm)

Acest tip de placi se manipuleaza doar cu sisteme de transport prevazute cu ventuze. Producatorii spun clar ca placile de dimensiuni mari nici nu trebuie scoase din cutii / paleti fara sisteme speciale de transport. Motivul e simplu: daca placa flambeaza apar microfisuri in placa, ce pot duce la ruperi/fisuri necontrolate la taiere sau dupa montaj. 

Vedeti aici siteme de transport special concepute pentru placile XXL / Slab 


(4) Greutatea placii / materialului ridicat

Asta e o chestiune simpla, dar nu trebuie omisa. Trebuie sa tii cont si de greutatea placii / materialului. Nu e tot una daca am de ridicat o placa de 60x60 (cm) de gresie cu grosime de 8mm sau daca am de ridicat o placa de 60x60 (cm) de granit cu grosime de 50mm. Placa de granit va fi de 6 ori mai grea decat placa de gresie. 

Capacitatea maxima de ridicare este trecuta in descrierea produsului. E bine sa calculati un +10% pentru siguranta. 


Concluzie: Daca ti cont de cele 4 lucruri pe care le-am descris aici, ai sanse de 99% sa iei o decizie buna in alegerea ventuzei potrivite. 

Daca bugetul nu e o problema, alege ventuzele cu pompa (fie manuala fie electrica) - sunt mult mai bune si vei lucra cu pacere mult mai mare. 

Daca bugetul e limitat, asigura-te ca alegi o ventuza care sa suporte greutatea si textura placii pe care doresti sa o ridici. 


Urmareste mai jos VIDEO pt. a vedea diverse ventuze si cum se comporta pe diferite placi:

Comentarii

Produse de comparat (/5)