Echipamentele de Detectie si Localizare - ce pot si ce nu pot detecta ?

Echipamentele de detectie din gama CRIANO includ 2 modalitati de functionare (tehnologii) diferite cu capacitati diferite:

Acest articol are ca scop explicarea pe scurt a celor doua tehnologii si o scurta introducere a materialelor ce pot fi detectate cu diversele detectoare / scannere Leica dar si a limitarilor acestor tehnologii. 


Cele doua categorii tehnologice de produse de detectie Leica sunt:

(1) Detectie campuri electromagnetice

(2) Georadar (de penetrare a pamantului sau a betonului) 


(1) Detectie campuri electromagnetice 

sau Localizatoarele de Utilitati (seria DD si Ultra)

Functioneaza prin detectarea de campuri electromagnetice provenite de sub pamant

Practic poate detecta doar piese care emit un camp electromagnetic !

Pot detecta:

  • Cabluri de curent electric active (cu curent electric in ele)
  • Cabluri metalice, conducte metalice, tevi metalice, piese metalice INDUSE (se pot induce utilizand un emitator de unde - accesoriu specific)
  • Tevi si conducte din diverse materiale non-metalice - DOAR daca au in interior o sonda INDUSA (sonda si emitatorul sunt accesorii specifice, sonda trebuie introdusa in teava/conducta pe care dorim sa o detectam) 

Ce nu poate detecta: NU va detecta nici un obiect care nu emite camp electromagnetic - indiferent de marimea lui. Ex: plastic, piatra, conducte din PVC, etc. 

IMPORTANT! Daca piesa metalica (conductiva) pe care doresti sa o detectezi nu este activa (nu trece curent prin ea) este necesara achizitia unui transmitator de semnal pentru a induce semnal in acea piesa pentru a o putea detecta. 


(2) Georadarul

Scannere de detectie subterana

Functioneaza ca si un radar care penetreaza pamantul.  

Poate detecta obiecte sub pamant indiferent daca emit sau nu unde electromagnetice (asadar inclusiv plastic, fibra optica, etc.) 

Marimea obiectului si adancimea la care se afla sunt factori importanti si trebuie discutati punctual inainte de achizitie pentru a asigura ca aplicatia dorita poate fi deservita. 

Poate detecta:

  • tevi din plastic sau metal
  • conducte PVC,
  • cabluri metalice,
  • tevi metalice,
  • piese metalice,
  • beton, roci,
  • plansee, armaturi, etc. 

Scaner de structuri / beton 

Este asemanator cu scannerul de detectie subterana / georadar - dar este optimizat pentru adancime mica de penetrare si utilizare pentru pereti , plansee , elemente din beton , cladiri , etc.

Poate detecta: armaturi, tevi din plastic, conducte PVC, cabluri metalice, tevi metalice, piese metalice, beton, roci, etc. 


Georadarul are o putere de penetrare relativa la tipul solului scanat.

Concret: puterea de penetrare maxima va fi atinsa in soluri uscate negre, iar puterea de penetrare minima apare in conditii de sol inundat si argilos. Intre cele doua conditii extreme descrise puterea de penetrare va fluctua intre adancimea maxima si minima scrisa in fisa tehnica a produsului. 

Comentarii

Produse de comparat (/5)