Nivele laser - 3 tipuri - 3 aplicatii - cum alegi nivela potrivita aplicatiei tale

  1. Cele 3 tipuri de nivele laser in constructii
    1. Lasere de interior ( nivele cu linii )
    2. Lasere de exterior ( nivele rotative ) 
    3. Laserele pentru conducte
    4. Concluzie : Cele 3 tipuri de nivele laser

Nivelele laser ofera o modalitate de a stabili nivelul (cotele) intr-un mod rapid si eficient in lucrarile de constructii.


Cele 3 tipuri de nivele laser in constructii


Lasere de interior ( nivele cu linii )

Pentru interior nivele laser cu linii pot inlocuii bolobocul (nivela cu bula) sau marcarea liniilor pe podea.

nivela laser cu linii

Aceste nivele sunt folosite in interior pentru trasarea unor linii pe peretii, podeaua si tavanul unei incaperi. Liniile trasate sunt folosite ca punct de reper (cota) la montarea finisajelor sau a diverselor accesorii sau mobila. 

La exterior nivelele laser cu linii nu sunt vizibile deoarce lumina soarelui este mai puternica decat fascicolul laser, iar fasciolul devine greu de reperat sau chiar invizibil.

Alternativ nivelele laser cu linii pot fi utilizate la exterior impreuna cu un receptor de laser cu linii compatibil - acest receptor permite detectarea razei laser invizibila cu ochiul liber. 


Lasere de exterior ( nivele rotative ) 

Pentru exterior nivelele laser rotative pot inlocuii nivela optica.

nivela laser rotativa

Aceste nivele laser functioneaza in general la distante mari fiind ideale pentru utilizare la exterior si/sau in santiere mari (diametre de la 500 de metri in sus). Nivelele laser rotative se utilizeaza impreuna cu receptorul de laser pentru a depista nivelul laser care la exterior nu este vizibil.

Alternativ pot fi utilizate si in interior - dar interioarele nu sunt punctul forte al acestor nivele. 

Unele nivele laser rotative au functia de setare a pantei in una sau mai multe axe - ceea ce ofera o flexibilitate mare in realizarea de pante in lucrarile de constructii (trotuare, drumuri, scurgeri, etc.). 

Panta poate fi setata manual prin actionarea butoanelor sus sau jos pana cand panta dorita este atinsa sau digital introducand cate grade doriti sa aiba panta (doar modelele cu afisaj digital au posibilitatea de reglare digitala a pantei).


Laserele pentru conducte

Pentru conducte nivelele laser speciale pot usura semnificativ munca de a calcula pantele.

nivela laser conducte

Nivele laser PIPER pentru conducte sunt complet impermeabile si proiectate specific pentru lucrul cu conducte si canalizari. 

Modelele Piper 200 au si o functie de autocentrare ( Alignmaster ) un sistem patentat de direcționare automată care caută și găsește ținta pentru configurări rapide, minimizând timpul neproductiv pe șantier.


Concluzie : Cele 3 tipuri de nivele laser

Desi toate cele 3 tipuri de nivele laser realizeaza in final acelasi lucru (ofera reperul de nivel in constructii) fiecare nivela laser este proiectata cu un scop specific:

Nivelele laser cu linii sunt optime pentru utilizare in interior unde avem de montat gresie, faianta, mobila, accesorii, decoratiuni, gips-carton, etc.  Limitarile sunt: raza relativ scurta de actiune (20-50m) si vizibilitatea razei in conditii de luminozitate mare. 

Nivelele laser rotative sunt optime pentru utilizare la exterior la distante (de peste 20-50 de metri) in conditii de luminozitate mare.  Limitarile sunt: in interior sunt mai incomod si mai greoi de utilizat in comparatie cu nivelele cu linii. 

Nivele laser pentru conducte sunt optimizate pentru lucrul in conducte sau canalizari.

Comentarii

Produse de comparat (/5)