Sisteme radar de penetrare la sol (georadar) și utilizarea acestora - Leica DSX

Bine ați revenit pe blogul nostru! În acest prim blog din trei părți, voi fi mai explicit și probabil un pic mai serios. Lucrez la Leica Geosystems, parte a Hexagon și, ca instructor la nivel mondial pentru detectarea produselor, mă aflu într-o poziție privilegiată de a avea acces la o gamă de echipamente care include localizatori electromagnetici de cabluri, GPR portabil de înaltă frecvență, GPR de detectare a utilităților, mai multe game de sisteme GPR, GPS and TPS, software de colectare și software post procesare, de fapt, întreaga gamă de produse pentru soluția completă, de la detectare/localizare la raportare.


Pe lângă accesul la tehnologie, Hexagon oferă de asemenea cursuri de formare pentru a vă ajuta să folosiți produsele noastre la potențialul maxim al acestora. Apropos, știați că Leica Geosystems poate adapta un curs de formare astfel încât să fie potrivit nevoilor dumneavoastră? Formatorul va veni la locația dumneavoastră și vă va învăța teoria, utilizarea practică, sfaturi și trucuri, procesarea, exportul datelor și chiar va rezolva CAD pentru dumneavoastră. Putem face acest lucru direct la o lucrare dacă este mai ușor, trebuie doar să chemați formatorul pentru o zi sau să solicitați un studiu asistat. Îmi pare rău pentru acest lucru, dar, din când în când trebuie să mă vând și genul acesta de lucruri, la urma urmei, de peste 25 de ani sunt inspector topograf în utilități și sisteme radar de penetrare la sol (GPR).


Să începem cu începutul, sunteți voi, toți operatorii, conștienți că toate sistemele GPR, inclusiv unitățile portabile, pot și vor fi sub controlul licenței în funcție de locația dumneavoastră? Haideți să verificăm reglementările europene și ale Statelor Unite.

  1. Reglementările europene și harta de implementare
  2. Reglementările Regatului Unit al Marii Britanii
  3. Reglementările Statelor Unite

Seria de postări pe blog va explora în detaliu diferitele sisteme GPR. Astăzi, mă voi axa pe Leica DSX – A New Hope (O nouă speranță).

Da, Star Wars de această dată! Leica DSX face lucrurile în mod diferit dar eficient. Dacă sunteți un utilizator experimentat, s-ar putea să nu vă placă această idee. Voi toți tocilarii în GPR, inclusiv eu, adoptăm tehnologia și nu a fost proiectat și construit pentru a ne face demodați. Este proiectat pentru a face GPR mai accesibil utilizatorilor care nu au nevoie sau poate nu posedă (încă) abilitățile de expert pe care poate le avem noi. Leica DSX folosește tehnologia GPR în mod tradițional, vine ca un imbold pe lângă sistemul de cartare, arată așa cum ar trebui să arate GPR, are o tabletă PC și se poate folosi un GPS sau TPS pentru poziționare. Deci ce poate face diferit? Ei bine, are un software unic numit DXplore care permite utilizatorului să aleagă obiective și să le atribuie definiții și să le arate direct în interiorului unui cub 3D pe ecran. Acest lucru se numește progres, doamnelor și domnilor.


DSX folosește o antenă cu o frecvență de 600Mhz și software-ul prelucrează datele primite pentru a da o fereastră de operare de 2,0 m pe baza condițiilor din sol. Țineți minte că nu putem schimba legile fizicii, trebuie să lucrăm cu ele, este un GPR, așadar trebuie respectate regulile standard. Software-ul testează valoarea dielectrică când începe scanarea și o aplică la acel set de date. Sistemul lucrează în mod rețea pentru a produce cuburi 3D. Antena are polarizare orizontală, așadar trebuie să ”vedem” obiectivele la 90 de grade în direcția noastră de scanare și combinate cu 50cm separare scanare, algoritmii se ocupă de restul. Conectivitatea GPS reprezintă modul în care o realizăm de obicei, introducem un card sim in tabletă și uitați de necesitatea de a avea un hotspot de la telefonul mobil pentru corecții.
Antena GG04+ dă rezultate excelente prin conexiunea Zeno, iar antena GS18T oferă măsurători de compensare a înclinării pentru momentele instabile.

Leica DSX - arată ca un GPR și face ceea ce ar trebuie să facă un GPR. Totuși, software-ul este puțin diferit.


Opțiunile de selecție intuitive de pe ecran te îndrumă rapid. Poți ușor selecta parametrii rețelei pe ecran; tasta ”origin” setează coordonatele sistemului dacă este folosit. Tasta ”layers” ne permite să folosim cartografierea de fond sau încărcarea unui DXF pentru referință. Apoi vă poziționați simplu pe ecran cu unealta.

Puteți întotdeauna edita, salva, schița setările pentru utilizare ulterioară sau să vă îndreptați spre achiziție.

Ecranul de achiziție va arăta apoi referința pozițională a liniilor rețelei pe partea stângă, progresul este monitorizat pe rețeaua actuală cu poziția live a GPR, iar linia verde indică o linie de scanare completă. Se poate naviga în jurul obstacolelor cu ajutorul săgeților. Tasta ”add POI” vă permite să adăugați în direct o caracteristică a suprafeței în scanare. De exemplu, dacă localizați un cablu (da, vom folosi întotdeauna un localizator de cablu înaintea GPR), adăugați simplu tasta EML la punct de-a lungul traseului. Dacă se folosește cu un GPS sau TPS, ruta DSX este vizualizată pe ecran aproape în timp real, permițând aliniament precis și corecții ale traseului de achiziție pe baza reprezentației vizuale. Destul de tare, așa-i?

 

 

Imediat ce colectați datele, începe magia. Prin atingere cu degetul, puteți marca utilitățile. Selectați obiective doar cu ajutorul tastei de adăugare a utilităților și desenați pe ecranul tabletei de-a lungul liniei cu cel mai mare contrast unde considerați că se află utilitatea. Software-ul efectuează analiza și va arăta utilitatea sau va hotărî anomalia.

 



O scurtă imagine a noutății, dar țineți minte că acesta nu este o instruire, este nevoie de mai multe pentru a cunoaște toate trucurile și instrucțiunile folositoare. Dacă sunteți interesați să cunoașteți mai multe despre DSX, înscrieți-vă în Campusul de Detectare și veți fi pe deplin formați în detectarea utilităților cu portofoliul Leica Geosystems. Rămâneți aproape pentru noua postare pe blog cu privire la detectare, deoarece vă voi vorbi despre Leica DS2000, radarul de detectare a utilităților cu antenă cu frecvență dublă.

Pentru a afla mai multe descărcați White Paper GPR Systems și utilizarea acestora.

Comentarii

Produse de comparat (/5)