Cum alegem generatorul potrivit consumatorilor nostri

Cunoasterea consumatorilor si specificul acestora este punctul de pornire in alegerea generatorului potrivit pentru dumneavoastra.

Ideal ar fi ca un specialist (electrician) sa realizeze un calcul de putere necesara pentru alimentarea consumatorilor pe care intentionati sa ii utilizati. 

Odata stabilita puterea necesara si tipul curentului se poate incepe procesul de selectie al generatorului. 

Totusi trebuie inteles si acceptat ca alegerea unui generator potrivit poate fi facuta doar de persoana care cunoaste toate detaliile despre consumatorii pe care urmeaza sa ii alimenteze. In unele cazuri este inutila solicitarea de sfaturi din partea unui consultant comercial sau chiar tehnic, deoarece acesta nu cunoaste toate detaliile tehnice si specificatiile consumatorilor dumneavoastra. (de ex: nu are de unde sa stie daca consumatorul dvs. are un varf de consum de 10kW chiar daca consumul nominal este de 5kW sau sa cunoasca daca aveti consumatori trifazici sau monofazici, etc.) 

Caracteristici principale

Hai sa parcurgem principalele caracteristici ale generatoarelor, de ce sunt ele importante:

(1) Puterea

Care e diferenta dintre puterea maxima si cea nominala si de ce trebuie luata in considerare o rezerva de putere:

Puterea maxima

Puterea maxima este limita absoluta de furnizare a unui generator. Ea trebuie luata in calcul ca si o extrema si nicidecum ca si puterea de functionare in regim continuu. 

Un generator poate functiona la putere maxima o perioada de aprox. 15-30 de minute / zi. Utilizarea unui generator la puterea sa maxima pentru o perioada mai lunga decat cea recomandata de producator va rezulta in probleme tehnice, pierderea garantiei si posibile costuri de reparatie.

Puterea nominala

Puterea nominala este puterea pe care generatorul poate sa o furnizeze in regim continuu. 

Puterea nominala trebuie sa acopere si consumul dvs. constant de energie

Recomandarea CRIANO este sa achizitionati echipamente corect dimensionate sau usor supra-dimensionate. Evitati achizitionarea la limita sau achizitionarea de echipamente sub dimensionate. 

Rezerva de putere

Rezerva de putere este un surplus de energie disponibil in caz de nevoie. Este recomandat sa nu achizitionam echipamente pentru a le utiliza constant la capacitatea lor maxima. Asigurand o rezerva de putere reducem uzura generatorului si creste durata lui de exploatare.

In cazul generatoarelor recomandam o rezerva de putere de minim +10%

Daca aveti un consum de 3kW continuu, cautati un generator cu o putere nominala de 3.3kW sau mai mult. 

Daca aveti un consum constant de 4kW continuu, achizitionati un generator cu o putere nominala de 4.4kW sau mai mult. 

(2) Tensiunea

In functie de consumatorii pe care ii aveti de alimentat puteti opta intre:

  • Generatoare de curent monofazat - 230V - aceste generatoare furnizeaza doar curent 230V
  • Generatoare de curent trifazata - 400V - aceste generatoare furnizeaza curent de 400V, dar pot furniza si aprox. 30% din puterea de la 400V si la 230V. Exemplu: daca generatorul furnizeaza 8kW maxim la 400V, va putea furniza aprox. 2.4kW la 230V - adica 30% din 8kW
  • Generatoare de curent cu tehnologie speciala 230V/400V - aceste generatoare pot furniza aproximativ aceasi putere si la 400V cat si la 230V - exista diferente intre puterile furnizate, dar in general nu depasesc 15%.  Exemplu: daca generatorul furnizeaza 5.5kW la 400V, va putea furniza intre 4.8 si 5.5kW si la 230V (in functie de model)

(3) Tipul de pornire

Pornirea manuala cu demaror

Pornirea manuala cu demaror necesita actionarea demarorului pentru a porni generatorul

Avantaje: Este cel mai ieftin si cel mai simplu mecanism de pornire al generatorului.

Dezavantaje: Necesita un efort fizic pentru pornire si este nepotrivit pentru persoane cu forta fizica redusa (de ex: copii, batrani, persoane cu dizabilitati, etc.) 

Pornirea manuala cu starter electric

Pornirea manuala cu starter electric necesita actionarea unui buton sau o cheie pentru a actiona un electromotor care va porni generatorul.

Avantaje: Pornirea la buton/cheie este clar mai comoda si poate fi facuta cu mare usurinta.

Dezavantaje: Este putin mai scumpa si necesita mentenanta acumulatorului.

Pornire automata

Pornirea automata poate sa fie sub multiple forme

Automatizare incorporata (fara panou si fara programare)

Automatizarea incorporata este cea mai simpla si cea mai ieftina forma de automatizare.

Generatorul e conectat la reteaua de curent, iar consumatorii sunt alimentati din generator. Cand exista curent la retea generatorul functioneaza ca un bypass (curentul de la retea doar trece prin generator catre consumator). Cand curentul de la retea cade, generatorul porneste automat. 

Dezavantajul acestei automatizari este faptul ca siguranta generatorului va sari la puterea sa maxima chiar daca consumatorul este alimentat de la retea (prin bypass prin generator). Deci este exclusa utilizare de consumatori mai mari decat capacitatea generatorului, chiar daca acesta e legat la retea. 

Panou de automatizare (anumite functii programabile)

Are cateva functii programabile (timpul de incalzire, timpul de cuplare, etc.) si are avantajul ca poate alimenta puteri mai mari decat cea a generatorului. Adica va putea furniza de exemplu 15kVA de la retea, chiar daca generatorul este de doar 9kVA. Bineinteles, in momentul in care reteaua nu e disponibila, maximul va fi cel furnizat de generator. 

Panou de control si automatizare (functii avansate programabile) 

Se pot programa ore de pornire si oprire, poate comunica prin GSM toti parametrii tehnici ai generatorului (inclusiv nivel combustibil, ulei, temperaturi, presiuni si parametri curent si sarcina) - este cel mai complex sistem de automatizare.

Pot fi programate inclusiv pe zile specifice din an , din luna sau din saptamana pentru a porni 15 minute de proba. Acest panou este cel mai scump si se gaseste in general pe generatoare mari de peste 20kVA cu motorizare Diesel. 

(4) Combustibilul utilizat

Benzina - cea mai populara alegere pentru generatoarele de pana la 10-15 kW, este cel mai accesibil motor si cel mai ieftin de intretinut

Hybrid (GPL + Benzina) - ofera versatilitate crescuta in alimentare, utilizatorul putand utiliza butelii GPL pt. a genera curent electric sau poate utiliza benzina. Puterea generata este cu aprox. 10% mai mica cand se utilizeaza pe GPL, de asemenea consumul GPL este in general mai mare cu 20% in comparatie cu cel de benzina. 

Diesel - ofera o economie de consum mai buna - in special la utilizari de peste 500 ore / an, dezavantajele ar fi ca este mai costisitor si mai complicat de intretinut si achizitia initiala este mai scumpa. Generatoarele peste 15kW sunt de obicei alimentate cu DIESEL.

(5) Insonorizarea

Este nevoie ca generatorul sa fie izolat fonic sau zgomotul nu este o problema ?

Bineinteles ca insonorizarea reprezinta un cost in plus, dar ofera un comfort mai mare si o protectie mai buna. 

Trebuie tinut cont de faptul ca generatoarele puse in apropierea unui perete sau chiar lipite de un perete vor crea un efect de amplificare al sunetului si nivelul de zgomot scris in fisa produsului este masurat in camp deschis. 

(6) Aplicatii speciale / INVERTER - unda sinusoidala pura

In unele cazuri - consumatorul / echipamentul alimentat va necesita un curent cu unda sinusoidala pura. Acest lucru este trecut in manualul de utilizare al consumatorului. Se aplica in special la TV-uri LED de generatie noua, frigidere de generatie noua, becuri cu CFL, motoare fara perii, motoare cu turatie variabila, dar si unele invertere pt. incarcarea bateriilor (in special pt. sistemele fotovoltaice). 

De asemenea echipamentele audio sau de comunicare se comporta mult mai bine alimentate la curent cu unda sinusoidala pura. 

(7) Alte accesorii / caracteristici

Uneori nu sunt importante, alteori sunt esentiale. Vom enumera o lista de accesorii si factori care pot face diferenta intre un generator bun si unul excelent:

- capacitatea rezervorului (cu cat e mai mic, cu atat e mai compact, cu cat e mai mare, cu atat va fi necesar sa il alimentezi mai rar)

- greutatea generatorului

- disponibilitatea unui kit de roti sau un kit de transport inclus/incorporat

- contor de numar de ore de functionare (esential pt. monitorizarea schimbului de ulei)


Concluzie

Daca ai luat in vedere toate cele enumerate mai sus, ai sanse maxime sa alegi generatorul potrivit, dar iti reamintim: alegerea unui generator potrivit poate fi facuta doar de persoana care cunoaste detaliile despre consumatorii pe care urmeaza sa ii alimenteze.

Vezi cele mai populare Generatoare de curent electric!

Comentarii

M
Mihalache Dorin
30 ian. 2023
La KONNER & SOHNEN - KS-4100iEG se poate configura un sistem ats?
C
Criano.com
07 feb. 2023
Buna ziua,
Din pacate nu se poate atasa ATS la modelele cu GPL de la Konner.
Produse de comparat (/5)