Cum calculam necesarul de putere pentru achizitionarea unui generator 230V

Primul lucru pe care trebuie sa il stabilim inainte de a achizitiona un generator este care e necesarul de putere (exprimat in W sau kW)

Mai jos explicam pas cu pas recomandarea noastra pentru a calcula necesarul de putere 230V


EXEMPLU:

  Putere de intrare nominala (W) Multiplicator
VARF
Consum in
VARF (W)
Televizor 500 1 500
Calculator 600 1 600
Pompa Apa 750 4 3000
Masina de slefuit 720 1.5 1080
Frigider 800 2 1600
TOTAL 6780
plus 15% 7800 W 


Pasul 1 - Faceti o lista cu toti consumatorii pe care ii veti alimenta cu generatorul dvs. de curent

Pasul 2 - Notati puterea absorbita de fiecare consumator de la Pasul 1

Pasul 3 - Verificati ca ati notat puterea de intrare si nu cea de iesire ! (vedeti mai jos detalii)

Pasul 4 - Estimati factorul de multiplicare pentru varful de consum aferent fiecarui consumator (vedeti mai jos detalii)

Pasul 5 - Inmultiti puterea de intrare nominala cu factorul de multiplicare pentru varf pentru a rezulta consumul in varf

Pasul 6 - Adunati consumul in varf pentru toti consumatorii pe care doriti sa ii utilizati concomitent 

Pasul 7 - Adaugati cel putin +15% rezerva de putere la totalul obtinut la Pasul 6 pentru a obtine necesarul dvs. (vedeti mai jos detalii)


Despre puterea de intrare si cea de iesire

In special la invertere de incarcare pt. panouri solare puterea de intrare este mai mare decat puterea de iesire | Exemplu: un inverter cu putere de iesire de 4000W posibil sa aiba putere de intrare de 8000W. Acesta este cel mai comun exemplu, dar nu este singurul consumator care are o putere de iesire mai mica decat puterea de intrare.

Despre consumul MAXIM / VARFURI / SPIKE-uri

Pentru a stabili necesarul de putere trebuie stabilit consumul "maxim instant" - aici intra inclusiv SPIKE-urile sau VARFurile de consum.

Ganditi-va la consumul instant afisat la bordul unei masini - la plecarea de pe loc ne afiseaza un consum de 25-40 L / 100km , dar la viteza de croaziera scoatem consum de 6 L / 100 km. 

Maximul / varful / spike-ul - este curentul necesar pentru a porni un consumator "de pe loc" si in general e necesar sub 1 secunda - chiar si asa, daca pentru acea secunda nu putem furniza puterea necesara de pornire - consumatorul nu "o va lua de pe loc". 

Exemplu: un hidrofor poate avea un maxim / varf / spike de consum de aprox 3-4 ori mai mare decat puterea nominala.

Deci un hidrofor de 750W va avea un maxim / varf / spike de 3000W. Fara 3000W disponibili hidroforul nu va putea porni, chiar daca in mers el consuma 750W.

Asadar puterea consumata instant la pornirea unui hidrofor de 1 kW, va fi de 3-4 kW, asadar trebuie sa luam in calcul un necesar de 3-4 kW pt. a putea porni hidroforul. 

CITESTE MAI MULTE DESPRE VARFURILE DE CONSUM CLICK AICI !

Despre rezerva de putere

Este recomandat sa luati in calcul si eventuale pierderi, ineficiente sau un posibil necesar mai mare in viitor, de aceea recomandam sa adaugati minim 15% , ideal 20% peste necesarul calculat in momentul achizitiei unui generator. 


Vezi cele mai populare Generatoare de curent electric!

Comentarii

Produse de comparat (/5)